Kredittkort
Kredittkort

Hvilket kredittkort er verdig tittelen “Norges beste kredittkort“? Det finnes et par åpenbare kandidater, og noen utfordrere. I slike tester er det vanlig å legge til grunn at du kun bruker kortet til varekjøp, og at du betaler hele fakturaen fra kortselskapet når den forfaller. På denne måten antas det at du unngår renter på utnyttet kreditt, og en derfor kan se bort fra denne (renten). Da er det vanligvis fordelene til hvert enkelt kort som blir gått igjennom, og på hvilken måte du kan spare mest mulig hvert år! I denne testen derimot, så ser vi på totalbildet, fordi vi mener at de fleste kredittkortbrukere ikke kun bruker kortet til varekjøp, mange tar også ut kontanter i minibanker o.l. I tillegg stiller vi oss tvilende til at de fleste betaler hele kredittkortregningen ved forfall, mange utnytter nok innvilget kreditt over tid! Så for å finne det beste kredittkortet for folk flest, har vi valgt en litt utradisjonell test!

Hvilke fordeler kan du få gjennom kredittkort?

Det finnes en rekke fordeler du kan få når du bruker ditt kredittkort, de vanligste er rabatter i butikker/nettbutikker, cashback/kickback (penger tilbake), gratis forsikringer (som f.eks. reiseforsikring eller billettforsikring). I tillegg kan du få eksklusiv tilgang til for eksempel utesteder, eller lounger på flyplasser e.l.

Mange kredittkort har et tilknyttet fordelsprogram, og handler du varer igjennom dette kan du få opp til 25% rabatt (eller mer). Det kreves ofte at du må logge inn på programmets nettside, for så å klikke deg videre til nettbutikken hvor du skal handle varer. Pengene får du igjen på din neste faktura fra banken/kortselskapet. I andre tilfeller er det nok å opplyse til butikken at du eier et samarbeidende kort, dette gjelder spesielt i fysiske butikker.

Andre måter å få rabatt på er igjennom såkalt cashback/kickback, da får du en viss prosentandel tilbake når du handler i visse bonuskategorier. Eksempler på slike kategorier kan være når du fyller tanken på bensinstasjoner eller kjøper flybilletter. Pengene får du som regel tilbake på neste kredittkortfaktura. Ganske enkelt, og ganske genialt!

Det er også ganske vanlig at du får ulike forsikringer inkludert når du bruker ditt kredittkort. Et eksempel er når du skal kjøpe flybilletter eller charterferier, betaler du minst 50% av reisens transportkostnader med kortet, ja da har du inkludert reiseforsikring, helt gratis selvfølgelig. Slike forsikringer er faktisk fullverdige reiseforsikringer, men det anbefales å sjekke om dekningen passer dine behov, og da selvfølgelig før avreise. Du kan også få andre forsikringer, som f.eks. forsikringer i tilfelle ID-tyveri, eller forsikring mot at arrangører går konkurs når du kjøper billetter til ulike arrangementer.

Hvilke utgifter medfører et kredittkort?

Når du bruker ditt kredittkort må du som oftest betale ulike gebyrer (ikke alle kort, noen er 100% gebyrfrie). I disse dager slipper du som regel etablerings- og årsgebyr, samt gebyr for varekjøp. På den andre siden, gebyr for kontantuttak i minibanker er vanlig, og dette gebyret er gjerne på 30-40 kroner pluss en viss prosentandel av uttaksbeløp (1-2%). Ellers har noen kort et administrasjonsgebyr (gjerne på kr 149 eller lignende) hvis kortet ikke brukes i løpet av en tolvmånedersperiode.

De to vanligste kandidatene

365Privat MasterCard fra 365Direkte og Flexi Visa fra Santander er de to beste kandidatene til tittelen Norges beste kredittkort. Disse kortene figurerer ofte på topplasseringer når andre medier/aviser utfører slike tester. Som du ser av tabellen av nedenfor, så er ikke betingelsene for disse kortene veldig bra, i utganspunktet ihverfall. Så det forutsettes at du bruker kortet disiplinert (dette betyr at du kun bruker kortet til varekjøp, og at du betaler hele fakturaen fra kortselskapet når den forfaller. På denne måten unngår du renter og gebyrer).

[display_desktop]

Kredittkort Kontantuttak Eff. rente Rentefritak Reiseforsikring
365Privat MasterCard Kr 35 + 1,5% 20,55% 45 dager
Nei
Flexi Visa Kr 40 + 1% 25,33% 50 dager
Nei

[/display_desktop][display_tablet]

Kreditt-
kort
Kontant-
uttak
Eff.
rente
Rente-
fritak
Reise-
forsikring
365Privat MasterCard Kr 35 + 1,5% 20,55% 45 dager
Nei
Flexi Visa Kr 40 + 1% 25,33% 50 dager
Nei

[/display_tablet][display_mobile_landscape]

Kredittkort Kontantuttak Eff. rente
365Privat MasterCard Kr 35 + 1,5% 20,55%
Flexi Visa Kr 40 + 1% 25,33%

[/display_mobile_landscape][display_mobile_portrait]

Kredittkort Eff. rente
365Privat MasterCard 20,55%
Flexi Visa 25,33%

[/display_mobile_portrait]

365Privat MasterCard og Flexi Visa gjør det bra i slike tester fordi du får en rekke fordeler ved bruk, blant annet cashback ved handel i utvalgte bonuskategorier. 365Privat gir deg 3,65% av kjøpssummen tilbake når du handler i sko- og klesbutikker, samt når du fyller tanken på bensinstasjoner. I tillegg får du 30 øre ekstra drivstoffrabatt når du fyller på norske Esso-stasjoner. Flexi Visa gir deg 4% av kjøpssummen tilbake når du handler i en forhåndsutvalgt bonuskategori (velg blant kategoriene klær og sko, sportsutstyr, bensin, flyreiser og elektronikk). Du kan spare kr 2 000 i året på denne måten, og pengene får du tilbake på neste faktura fra kortselskapet (gjelder begge kortene). Både 365Privat og Flexi Visa gir deg andre fordeler, som en viss prosentrabatt på utvalgte tjenester og varer.

Våre utfordrere til tittelen

Siden vi er ute etter å finne det beste kredittkortet for folk flest, så har vi noen utradisjonelle utfordrere i vår portefølje, dette er Skandiabanken Visa fra Skandiabanken Bank, Landkreditt Visa fra Landkreditt Bank og Gebyrfri Visa fra Santander.

[display_desktop]

Kredittkort Kontantuttak Eff. rente Rentefritak Reiseforsikring
Skandiabanken Visa Kr 0 14,66% 50 dager
Nei
Landkreditt Visa Kr 0 16,65% 45 dager
Ja
Gebyrfri Visa Kr 0 23,41% 50 dager
Ja

[/display_desktop][display_tablet]

Kreditt-
kort
Kontant-
uttak
Eff.
rente
Rente-
fritak
Reise-
forsikring
Skandiabanken Visa Kr 0 14,66% 50 dager
Nei
Landkreditt Visa Kr 0 16,65% 45 dager
Ja
Gebyrfri Visa Kr 0 23,41% 50 dager
Ja

[/display_tablet][display_mobile_landscape]

Kredittkort Kontantuttak Eff. rente
Skandiabanken Visa Kr 0 14,66%
Landkreditt Visa Kr 0 16,65%
Gebyrfri Visa Kr 0 23,41%

[/display_mobile_landscape][display_mobile_portrait]

Kredittkort Eff. rente
Skandiabanken Visa 14,66%
Landkreditt Visa 16,65%
Gebyrfri Visa 23,41%

[/display_mobile_portrait]

Som du kan se av oversikten over (noe informasjon er utelatt på mobil), disse kredittkortene har lav rente (Gebyrfri Visa er midt på treet i forhold til andre kort) og er 100% gebyrfrie ved bruk. Skandiabanken Visa er kåret til billigst i bruk av Dine Penger, DinSide, ABC nyheter og na24.no, så en kan trygt si at dette er et veldig bra kredittkort. Nå får du også penger tilbake på utvalgte restauranter, reiser, hotell og mer gjennom Skandiabanken Visa, dette fordelsprogrammet er ikke like bra som det du finner hos 365Privat MasterCard og Flexi Visa, men det nærmer seg! Det eneste negative med kortet er at du ikke har inkludert reiseforsikring. Landkreditt Visa er et billig og bra kredittkort, du får ikke mange fordeler ved bruk, men reiseforsikring er inkludert. Dette kredittkortet må uansett vurderes når Norges beste kredittkort skal kåres, spesielt med tanke på at det er gebyrfritt og at renten er svært lav. Gebyrfri Visa er, som navnet antyder, 100% gebyrfritt å bruke. Siden du får en rekke fordeler ved bruk, som f.eks. rabatter i nettbutikker og gratis reiseforsikring, må dette kortet også vurderes.

Konklusjon

Det er mest å spare ved å bruke 365Privat MasterCard og Flexi Visa, så for deg som bruker kortet ditt riktig kan dette være de beste alternativene. Uansett, de tre utfordrerne Skandiabanken Visa, Landkreditt Visa og Gebyrfri Visa stiller også sterkt, spesielt siden de er 100% gebyrfrie å bruke. Husk på at hvis du tar ut kr 5 000 i minibank med 365Privat, så må du ut med et gebyr på kr 110. Dette slipper du med våre utfordrere, og dette er nok aktuelt for de fleste kredittkortbrukere. Blant utfordrerne er nok Skandiabanken Visa det beste kortet, og vår favoritt totalt sett.

Gjerne kom med innspill nedenfor! Er det noen kredittkort som burde vært med i denne oversikten, eller er det noe annet vi har glemt å nevne? Har du egne erfaringer med kredittkort eller andre typer betalingskort?