Kredittkort
Kredittkort

Å eie et kredittkort er blitt veldig vanlig for de aller fleste, og mange bruker kredittkortet sitt som en kilde til nødkontanter eller som reservekort. Men det er ikke alltid lett å vite hva alle begrepene rundt kredittkort betyr, og man kan fort ende opp med å betale for mye på kredittkortet sitt rett og slett fordi man ikke ved nok om hva de forskjellige begrepene betyr. Her kommer litt nyttig informasjon om kredittkort for deg som skal bestille ditt første kort, eller for deg som allerede har kredittkort, men vil lære litt mer.

Reduser kostnaden på kredittkort

For å kunne redusere kostnadene, er det viktig å være bevisst over disse kredittkortbegrepene:

Renter: Renter beregnes som en prosentandel av det beløpet du har brukt av ditt kredittkort. Denne renten kalles nominell rente, og på kredittkort er rentesatsen mye høyere enn på vanlige banklån som gir lån med pant eller sikkerhet. Inkluderer man kostnader og gebyrer i forbindelse med fakturering og termingebyr, kaller man den endelige rentekostnaden på lånet ditt for en effektiv rente. Dette er effektivt den renten som påløper de penger du bruker av din kredittkortkonto.

Kredittgrense: En kredittgrense er det maksimale kronebeløpet du kan bruke på ditt kredittkort. Denne grensen varierer fra kort til kort og kommer også an på din kredittscore, men kan være alt fra noen tusenlapper til en ubegrenset kredittgrense. Selv om disse pengene står som disponibelt beløp på din kredittkortkonto, betaler du ingenting før du benytter kredittkortet – det er da du låner penger fra banken.

Gebyrer: Gebyrer kan påløpe når du bruker kredittkortet til for eksempel varekjøp og kontantuttak. Vanligvis er det få selskap som opererer med gebyr på varekjøp, men de fleste har et gebyr som regnes i en prosentsats når du tar ut penger i en minibank. Dette kan unngås ved å velge et gebyrfritt kredittkort dersom du benytter kortet til mange kontantuttak.

Rentefritak med kredittkort

Det er også mange fordeler ved kredittkort, som varierer fra selskap til selskap. Et av de vanligste fordelene er rentefritak, og gis i en periode på alt mellom 45 til 50 dager hos de aller fleste bankene. Dette betyr at du ikke betaler renter på et varekjøp før etter et visst antall dager, noe som gjør at dersom du er flink til å betale tilbake på kredittkortet ditt vil unngå noen ekstra kostnader ved bruken.