Kredittkort
Kredittkort

Det kan være veldig fristende å dra kredittkortet når man er blakk, men dette gjør som regel økonomien verre. Ved uvettig bruk er dette en snarvei inn i luksusfellen. Kredittkort bør være en vei til rabatter og økt sikkerhet, ikke en vei til å skaffe seg penger man egentlig ikke har. Det finnes unntak, for eksempel om man er i knipe i utlandet eller lignende. Kanskje man rett og slett må låne, men sørg alltid for å begrense dette.

Rentene blir dyre over tid

Rentene på et kredittkort begynner å løpe umiddelbart dersom du bruker det til uttak av kontanter. Disse strekker seg fra rundt 17% i kort som Santander Red, og helt opp til nesten 30% i enkelte andre kredittkort. Snakker man om noen få dager eller uker, blir det ikke så store summer av det, men de fleste som har betalingsproblemer vil slite over lengre tid, og dermed blir kortbruken meget dyr. Det er ingen renter på varekjøp og tjenester før den rentefrie perioden utløper (denne er som regel mellom 45 og 52 dager, alt ettersom hvilket kort du har). Men også her skal man tenke seg om før man bruker kredittkortet. Har du ikke penger på bankkontoen, bør du i prinsippet ikke bruke kredittkortet.

Bruk kredittkort kun når du har penger

En god regel er å kun bruke kredittkort til kjøp du like gjerne kunne foretatt med et vanlig debetkort, og så sørge for å gjøre opp kreditten før rentefri periode er over. Da får du kun med deg fordelene, uten at det koster deg noe. Fordelene er økt forbrukersikkerhet (du har bedre klagemuligheter), du får rabatter du ellers ikke ville fått, og du får ting som gratis reiseforsikring og så videre.