Kredittkort
Kredittkort

Dersom du aldri har eid et kredittkort før, er det nyttig å sette seg inn i kostnadene før du skaffer deg ditt første kort. Enkelte kort er gratis å ha, mens andre kredittkortselskaper tar en årsavgift for at du skal kunne benytte kortet. Videre varierer den effektive renten etter hvilket kort du har. Likevel kan det være praktisk med kredittkort dersom du budsjetterer godt. Ved full nedbetaling av kredittkortet per faktura, trenger ikke det å koste deg en krone å ha et slikt kort.

Renter på kredittkort

Rentene på kredittkort er høyere enn for de fleste lån man kan få i bankene. Imidlertid er det slik at alle kjøp av varer og tjenester har en rentefri periode, ofte over 50 dager (gjelder ikke uttak av kontanter). Det vil si at dersom du betaler hele den kreditten du har benyttet, innenfor den rentefrie perioden, har du fått et gratis lån. Om du derimot ikke kan betale hele fakturasummen, kommer det et rentegebyr i tillegg. Kredittselskapene opplyser denne prosentsatsen enten i nominell eller effektiv rente.

Andre kostnader

Hver månedlige faktura tilknyttet ditt kredittkort kan koste deg noen få kroner i fakturagebyr. Som regel ligger dette gebyret på rundt kr 30 – kr 40. Enkelte kredittselskap lar deg motta regninga som eFaktura eller lignende, og da uten at det tilkommer gebyr. De fleste kredittselskaper tilbyr gratis årsavgift, men det finnes noen unntak. Årsgebyrer kan dog gjenspeiles i lavere rente eller andre fordeler som for eksempel ekstra rabatter eller ”cashback” ved kjøp av spesifikke varer. Velger du å ta ut penger i mini-bank med kredittkortet ditt tilfaller et ekstra kontantgebyr eller prosentgebyr. Det vil si at det koster deg mer å benytte kredittkortet ved uttak, enn ved direkte varekjøp.