Kredittkort
Kredittkort

Har du et kredittkort i lommeboken? Kanskje to? Ta ut alle kortene av lommeboken og legg dem igjen hjemme. Du kan beholde bankkortet som ikke har kreditt eller du kan ta ut kontanter nok til å klare deg en hel måned. Ville du klart det? En hel måned uten et slikt betalingsmiddel? Dette er det overraskende mange som ikke klarer, noe som er et urovekkende signal. I praksis er dette et forhåndsgodkjent lån. Så hver gang man trekker magnetstripa gjennom leseren, låner man penger. Varselsignalene bør ringe når man låner penger for å betale for varene i dagligvare butikken.

Dårlig vane

Det er i mange tilfeller helt unødvendig å bruke kredittkortet i butikken. Man har penger på konto i banken, men likevel trekker man opp VISAen. Det er blitt en dårlig vane som fort kan føre til store økonomiske problemer. Ved å alltid ha gjeld, er man alltid på etterskudd. Så når lønnen kommer er den allerede oppbrukt. Så fortsetter man å betale på samme viset og sirkelen fortsetter. Selv om du alltid betaler hele summen og ikke får renteutgifter, har du kommet inn i en økonomisk rytme som blir ødeleggende over tid.

Ta en måned fri

Hvis du er bekymret for om du bruker kredittkortet for mye eller du bare er nysgjerrig, ta deg en måned fri fra å bruke det. Legg det igjen hjemme slik at du ikke kan handle spontant på kreditt. Etter at det er gått en måned, bør du sammenligne pengebruken. Er det lettere å bruke for mye når du har det lett tilgjengelig? Husk at hvis du først har fått problemer med nedbetalingen av lånet, stram inn livreima, kutt utgifter og vurder å refinasiere. Så vil du snart være på rett økonomisk spor igjen. Det verste du gjør i en slik situasjon, er å stikke hodet i sanda.