Nordmenn reiser mye, og mange av oss drar på tur utenlands i sommerferien (sju av ti nordmenn reiser utenlands i sommer). Noen elsker by-ferie, mens andre har sikret seg to uker sløving på stranda. Uansett hvilken ferietype man foretrekker vil det koste noe ekstra. Har man bestilt en ferie flere måneder i forveien, for eksempel i januar, har man kanskje betalt den med kredittkort.
Betalt ferien med kredittkort?
Er du av de som vurderer å betale sommerferien med et kredittkort (se vår oversikt over kort)? Da er det greit å ha klart for seg hva det innebærer. En viss tid etter at en har benyttet kreditt fra kortet vil man få en faktura. Da velger man om en betaler inn et minstebeløp eller mer av kreditten. Vi vil anbefale å betale inn så mye som mulig, og helst hele. Betaler en hele kreditten vil den være rentefri, mens nedbetaling over tid fort koster mye. Dette da effektive rentesatser på et kort ofte ligger mellom 22% og 26%. Over et år vil en ferietur dermed fort bli mange tusen dyrere. Er det umulig for deg å betale inn alt, betal da i hvert fall så mye som du klarer, og så raskt som du er i stand til.
Kredittkortet på ferie
Ser man bort fra selve fordelen med å ha ekstra penger tilgjengelig, har kredittkort flere fordeler. Når du er på reise, kan du betale tjenester og varer med kortet, og det kostnadsfritt (så lenge all kreditt betales innen forfallsdato). Du kan sjekke alt som er betalt med kortet før du betaler kortselskapets regning. Da kan du sikre at det ikke er kommet kostnader du ikke vet om. I tillegg vil det å betale ferien med kortet ofte gi gratis reise- og avbestillingsforsikring. Les vår omtale om kredittkort med reiseforsikring. Vær obs på at det krever at halvparten av feriens kostnader er betalt med kortet. Husk på at kontantuttak koster ekstra, både ved at renter løper fra uttaksdato og valutapåslag. Før du drar på sommerferie bør du sjekke vilkår og betingelser for ditt kort, slik at du er klar over alle eventuelle fordeler.