Du har kanskje lurt på hvordan kredittkortselskapene tilbyr så mange fordeler og rabatter ved kjøp av varer. Det kan virke til å være et tapsprosjekt hvor de kun tjener penger ved å ta høye renter ved for sen betaling hos ulykkelige Nordmenn. I virkeligheten er det en god del annerledes, og de fleste vil bli overrasket over å vite hvordan selskapene virkelig genererer inntekter. Med beskyttelse mot konkurser, tyveri og svindel kan disse kortene virke som en endeløs utgift for selskapene, men i realiteten tjener de enorme summer hvert år på å tilby lån til Nordmenn.
Selgeren betaler for gildet
Når du får prosentvis rabatt på kjøp av varer ved hjelp av kredittkortet så er ikke dette i realiteten er rabatt som selskapet gir deg. I Norge forhandler selskapene fram avtaler med selgerne hvor de kan avtale at selskapet får opptil 6% av salgssummen. Dette tas ut av salgssummen og gis til kortselskapet. Når du får rabatt på varene dine på 2%, så trekkes denne ut av kredittkortselskapets provisjon, og dette blir det fort voldsomt mye penger av. La oss ta et enkelt eksempel på hvor mye kredittkortselskapene kan tjene på én transaksjon. Si at du kjøper en sykkel til kr 15 000 hvor kortselskapet får 5% av kjøpesummen, og du får 1% rabatt. Dette tilsvarer kr 15 000 x (0,05-0,01) = kr 600. Dette er veldig mye penger og går inn hos selskapet på én enkelt transaksjon.
Derfor gjør ikke butikkene noe
Grunnen til at butikkene velger å la det være slik er ganske enkel: de mister salg ved å la være akseptere kredittkort. For eksempel vil ofte turister ha med seg kredittkort til kjøp i butikker, og dersom en butikk forklarer at de ikke aksepterer et slikt kort kan det føre til irritasjon og en nedgang i salg. Dermed vil det virke mot sin hensikt å kreve at kjøperen bruker en annen betalingsmetode.